Een dier is een dier

Ja zult u zeggen dat lijkt me duidelijk, alleen is dit wel zo duidelijk! Onze huisdieren worden steeds meer als een volwaardig lid van ons gezin gezien. Waar vroeger de hond na gedane arbeid het restje uit de pot kreeg en als hij geluk had een droog tochtvrij hok had, staat nu een loungebank bij de kachel en in de voerbak op maat gesneden brokjes het liefst nog rasspecifiek.

Als het regent doen we de hond een regenjasje aan en als het koud is een modieuze bodywarmer. En als we dan toch een stukje willen gaan lopen kan de hond mooi in de hondenbuggy krijgt hij ook geen vieze pootjes, hoewel we tegenwoordig ook de keus hebben een paar laarsjes aan te doen.

De hond als accessoire met zoveel mogelijk bling bling in een bijpassende draagtas dan doe je natuurlijk pas echt mee. Nu vraag ik me toch eens af is de hond hier zelf wel zo gelukkig mee. Zou onze trouwe viervoeter niet veel liever in het bos rennen of op het strand rauzen.

Misschien wel samen met de baas lekker speuren of een verstopspelletje doen, of gewoon met een paar andere honden ravotten op een speelweide.
Ja dat zou pas leuk zijn maar dat kost wel veel tijd iedere dag. En dat is wat veel baasjes niet meer hebben met als gevolg dat de meeste honden uren lang alleen in huis of in een benz liggen te wachten tot ze eindelijk een keer aan de beurt zijn.

Het is dan ook niet zo heel verwonderlijk dat er dan problemen ontstaan. Dit kunnen fysieke problemen zijn maar ook gedragsproblemen. Doordat een dier niet voldoende beweegt werkt de spijsvertering niet optimaal ook de doorbloeding van o.a spieren en organen is niet voldoende. Daarnaast zijn een groot aantal honden veel te zwaar, en worden mentaal te weinig geprikkeld.

Zou de wereld voor onze honden er niet veel fijner uit zien als we ze weer als hond gingen behandelen, ze lekker af en toe een stuk vuile pens te geven in plaats ze vol te stoppen met koekjes?
Hun mooie vacht niet te bedekken met kleren a la Barbie maar van ze te genieten in het bos of op het strand? Lekker samen spelletjes doen een behendigheid parcourtje of een andere vorm van werk, zodat de hond ook weer eens zijn hersens kan gebruiken?

Ja, de wereld zou voor onze honden een stuk aangenamer zijn en de kosten voor de dierenarts een stuk lager want een baas die aan de fysieke en mentale wensen van zijn hond kan voldoen heeft een tevreden hond. En een tevreden hond is over het algemeen ook een gezondere hond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *